Hondenras.be

  • Home
  • Hondenrassen
Home / Australische Herder

Australische Herder

De Australische Herder (ook bekend onder de naam Australian Shepherd) komt niet zoals de naam doet vermoeden uit Australië, maar uit Noord-Amerika. Deze mooie, karakteristieke honden hebben bonte kleuren en indringende – meestal – blauwe ogen. De hond is zeer vrolijk, energiek, lief en leergierig. Hij houdt ervan om te werken. Dat kan nog steeds schapen hoeden zijn, maar ook het nemen van een obstakelparcours of als hulphond. De bijzondere verschijning van de hond maakt hem zeer geliefd, evenals zijn leuke, energieke karakter.

Geschiedenis

De Australische Herder klinkt alsof hij uit Australië komt, maar dat klopt niet. De hond is gefokt in Noord-Amerika en is een kruising tussen een Schotse Collie, Border Collie, English Shepherd en de Australische Collie. Deze kruising leverde een zeer bijzonder mooie hond op, met een nog mooier karakter. Hij kreeg de naam Australian Shepherd, omdat de hond Merinoschapen hielp hoeden die vanuit Spanje, via Australië naar Amerika waren gekomen. Samen met de Australische honden die al bij de kudde hoorden. Omdat de honden zeer speels, energiek, leergierig en intelligent zijn, worden ze ook ingezet als hulphonden en speuren ze met gemak drugs op.

Uiterlijke kenmerken

Wat direct opvalt aan de Australische Herder is de bonte vacht. Met wit als basis mag de dikke vacht verder allerlei kleuren hebben. Zo kan het roodbruin zijn met wit, maar ook zwart, lavendel, grijzig en blauw. Dit wordt merle genoemd. De vacht bestaat uit een dikke ondervacht met daarop halflang steil tot licht golvend haar. Het volgende dat direct opvalt zijn de doordringende, vrolijke, alerte ogen. Deze zijn bij veel Australische Herder honden blauw van kleur (net zoals bij een husky). Ook komen amberkleurige ogen veel voor en gemêleerde ogen. Heel bijzonder is dat bij dit ras het heel gewoon is dat de hond twee verschillende kleuren ogen heeft, waarbij er een blauw en de ander amberkleurig is. Verder heeft de hond een spitse neus en rechte oren aan de zijkant van de kop. Het puntje van de oren valt wel om. Nog een opvallend kenmerk is de natuurlijke kortere staart die niet tot de hak reikt. Sommige honden hebben zelfs een heel korte staart. De hond wordt ongeveer 50 tot 55 centimeter hoog en het gewicht varieert tussen de 20 tot 30 kilo. De levensverwachting ligt tussen de 13 en 15 jaar.

Karaktereigenschappen

De Australische Herder is een zeer lieve, leergierige, alerte en vrolijke hond die houdt van bewegen, spelen, rennen en nieuwe uitdagingen. Ze hebben wel even tijd nodig om volwassen te worden. Dat kost bij deze honden iets meer tijd en ze vertonen dan ook wat langer puppygedrag. De Australische Herder houdt echt van zijn gezin en voelt zich deel van de roedel. Groeit de pup op met kinderen dan vormen zij een band voor het leven. Bij vreemde mensen kan hij wat terughoudend zijn, omdat hij zijn natuurlijke waakinstinct het dan over neemt. Hoewel zeer waakzaam is hij niet agressief. Het is een goede speurhond bij reddingsacties en om drugs op te sporen. Ook zijn het zeer fijne, behulpzame hulphonden.

Training & opvoeding

De Australische Herder is een heel actieve hond en kan zich snel vervelen als niet aan zijn sportieve eisen kan worden voldaan. Tijdens de opvoeding is het belangrijk om daarom steeds nieuwe uitdagingen te vinden. Deze herder heeft een gevoelig karakter en heeft tijd nodig om op te groeien. Een consequente, speelse, aandachtige en vooral actieve opvoeding helpt mee om de hond zelfverzekerd volwassen te laten worden. Je hoeft niet heel streng te zijn, maar wel kordaat zodat de hond weet dat jij de baas bent. Socialiseer de hond al van pups af aan met mensen en andere honden.

Verzorging & beweging

Qua vacht is het heel belangrijk om kraag, broek en borst goed bij te houden. Ook de rest van het lichaam borstel je zeker een keer per week om zo klitten te voorkomen en losse haren te verwijderen. Verder is beweging heel belangrijk voor de Australische Herder. Een uur per dag onafgebroken wandelen is zeker geen overbodige luxe. Zorg er dan wel voor dat je niet iedere dag het zelfde rondje wandelt. De hond heeft afleiding en uitdagingen nodig anders gaat hij zich vervelen. Tijdens de wandeling is het fijn om stukjes te rennen, te apporteren, zoekspelletjes en balansoefeningen te doen. Het is een zeer fijne hond voor actieve mensen. Ga samen met een Australische Herder fietsen, paardrijden of hardlopen. Ook hondensporten zijn zeer leuk om met een Aussie te doen. Dogdance bijvoorbeeld of een obstakelparcours zijn zeer geschikt.

Gezondheid

Het is fijn om te weten dat de Australische Herder over het algemeen een heel gezond ras is. Toch zijn er een aantal erfelijke aandoeningen waar je rekening mee moet houden. Zo kunnen de honden heupdysplasie en elleboogdysplasie ontwikkelen. Ook oogproblemen en epilepsie komt onder deze honden wat vaker voor.

Weetjes

Wist je dat de Australische Herder zich heel snel verveelt? Als hij in zijn ogen niets te doen heeft, gaat hij zelf op zoek naar ‘klusjes’ in huis om te doen. Zo zal hij bijvoorbeeld andere dieren of kinderen in huis gaan ‘hoeden’ en opdrijven. Dit kun je tegengaan door de hond uitdagende spelletjes te geven en hier geregeld in af te wisselen. Maar ook door voldoende te bewegen.

australische herder hondenras

Honden nieuwsbrief

Copyright © 2023 · Hondenras.be