Hondenras.be

  • Home
  • Hondenrassen
Home / Berner Sennen

Berner Sennen

De Berner Sennen is een grote, dogachtige hond die het heerlijk vindt om lange wandelingen te maken met zijn gezin. Hij is zeer trouw en zal daarom graag bij zijn mensen zijn en ze willen bewaken.

Cadeautip: Berner Sennen kalender 2020


Voor kinderen is de Berner Sennen zeer lief, maar tegenover andere honden kan hij zeer dominant zijn om zijn familie te beschermen. Vooral reuen onder elkaar willen graag laten zien wie de baas is. Het is een echte buitenhond, dat zie je aan zijn dikke vacht. Maar hij vindt het ook heerlijk om lekker bij jou in huis te zijn.

  • berner sennen met rode hangogen
  • berner sennen in de sneeuw
  • jonge berner sennen puppy
  • berner sennen trots op een berg rechtstraand
  • berner sennen spelend in het water
  • berner sennen ligt uitgerekt in het gras

Geschiedenis

De Berner Sennenhond of Berner Sennen is van oudsher een echte boeren buitenhond. Hij ging met de veehoeder (de Senner) de alpenweiden van het Zwitserse kanton Bern in en hielp mee de koeien, schapen en geiten te hoeden. Daarnaast werden de honden gebruikt als erfbewakers en als werkhond. Met zijn grote, sterke lijf trok de Berner Sennen bijvoorbeeld de melkkar voor de boer.

Het verhaal gaat dat hij afstamt van zwarte doggen uit oude Romeinse Rijk die zich vermengden met de boerenhonden in Bern. De Berner Sennen is uiteindelijk specifiek gefokt door een Zwisterse kynoloog in het Dürchbachgebied. Eerst werden de honden Dürchbachlers genoemd, maar bij de oprichting van de vereniging in 1908 veranderde dit in het meer toegankelijke Berner Sennen.

berner sennen geschiedenis boeren hond

Uiterlijke kenmerken

Een Berner Sennen is vooral te herkennen aan zijn typische vacht. De tekening van zwart met wit en een vleugje roodbruin bij de kop is heel kenmerkend voor dit ras. Het is net alsof de Berner Sennen twee bruine wenkbrauwtjes heeft boven de trouwe ogen. Verder heeft de hond een donker dek en een witte borst. De vacht bestaat uit twee lagen: een dikke laag isolerende onderwol en bovenop een golvend dek. De onderwol is zacht en wat doffer van kleur dan de bovenvacht.

Verder is de Berner Sennen een grote hond. Een reu kan makkelijk een schofthoogte bereiken tussen de 64-70 centimeter en een teefje komt ongeveer tot 58-66 centimeter. De hond heeft een brede kop, brede borst en een brede rug. De lange staart bevat veel haar en hangt in ruststand altijd naar beneden. De oren hangen overigens ook altijd naar beneden. Het gewicht van een volwassenen Berner Sennenhond ligt rond de 40 kilo. Als levensverwachting wordt 8 tot 14 jaar aangehouden.

 SchofthoogteGewichtVachtLevensverwachting
Reu64-70 cm40 kg Zwart, wit, roodbruin8 -14 jaar
Teef58-66 cm40 kgZwart, wit, roodbruin8 -14 jaar

Karaktereigenschappen

De Berner Sennen is echt hondstrouw en heel loyaal aan zijn gezin. Het is een werkhond met veel kracht en hij zal zich graag in huis met de dagelijkse gang van zaken ‘bemoeien’. De hond is heel lief voor kinderen en de rest van zijn gezin. Komt hij soortgenoten tegen dan kan hij wel fel reageren. De Berner Sennen stelt zich dan dominant op en zal zijn gezin dan willen verdedigen.

Training en opvoeding

De Berner Sennen houdt enorm van wandelen en spelen. Hij is graag buiten in de weer. Kies je voor deze hond, dan is het goed om met hem naar een hondenschool te gaan om lekker met hem te trainen. Zo vinden Berner Sennenhonden het heel leuk om een hindernisbaan te leren nemen. Ze zijn gemakkelijk te trainen en op te voeden.

De Berner Sennen heeft veel baat bij een liefdevolle, maar consequente opvoeding. Anders komt zijn dominante karakter te veel bovendrijven.

Verzorging en beweging

De vacht van de Berner Sennen moet regelmatig goed geborsteld worden, anders raakt het in de knoop. Voor de verzorging van deze honden zijn speciale borstels te koop. De Berner Sennen is een grote hond die veel van bewegen houdt. Vooral lange wandelingen langs zee of door de vrije natuur passen goed bij deze hond. Een huis met een tuin is ook zeer gewaardeerd. Het is wel belangrijk dat de hond op jonge leeftijd niet overbelast wordt met beweging. Dit om problemen met spieren en gewrichten te voorkomen op jonge leeftijd. Maak met een pup korte wandelingen en maak deze geleidelijk aan langer.

Gezondheid

Net als andere grote hondensoorten heeft de Berner Sennen een hogere kans op het ontwikkelen van heup- of elleboogdysplasie. Door de hond niet overmatig te laten bewegen kan dit voorkomen worden.

Het ras kan ook last krijgen van kanker, nierproblemen en artritis. Nierproblemen kunnen grotendeels worden voorkomen door ervoor te zorgen dat de Berner Sennen de hele dag door vers water kan drinken.

Weetjes

Wist je dat de Berner Sennen hond aanleg heeft als veehoeder? Hij heeft na een goede training geeneens een mens nodig om zijn schapen, koeien of geiten in goede banen te leiden. Daarom waren Berner Sennenhonden ook zo populair in de Zwitserse Alpen. De hond zorgde met zijn dominante karakter er wel voor dat het vee na een dag grazen op de alpenweide weer veilig terug naar huis kwam.


Populaire Youtube video’s Berner Sennen

  • IK WIL EEN BERNER SENNEN! | DierenpraatTV
    YouTube Video
  • Berner Sennenhonden nemen Oisterwijk over | Omroep Brabant
    YouTube Video
  • Berner Sennen puppies! | DierenpraatTV
    YouTube Video
  • Swizzy Bears - een passie voor Berner Sennenhonden
    YouTube Video
  • Golden Retriever Protects His Human Dad from Bernese Mountain Dog
    YouTube Video

Instagram #BernerSennen.

View on Instagram
berner sennen featured image

Honden nieuwsbrief

Copyright © 2023 · Hondenras.be