De Jack Russell is een bijzonder populair hondenras, maar vraagt door zijn pittige karakter wel om een consequente opvoeding. De (over)actieve en onvermoeibare Jack Russell Terriër heeft een baas nodig die zich niet om de tuin laat leiden door de kleine gestalte van de hond. Met de juiste begeleiding is het een fantastisch huisdier dat dankzij zijn intelligentie en enthousiasme een onmisbaar gezinslid wordt.
Uiterlijke kenmerken Jack Russell
De Jack Russel varieert in schofthoogte van 33 – 35 cm. Hierbij is het verschil tussen reuen en teven slechts 2 cm. Het ideale gewicht ligt tussen 6 -7 kilo, waarbij de lengte altijd als standaard genomen wordt. Voor elke 5 cm hoogte wordt 1 kilo lichaamsgewicht gerekend. De kleur van de Jack Russel moet overwegend wit zijn in combinatie met tan, zwarte of bruine aftekeningen die bij voorkeur op de staart en op de kop te vinden zijn. De vacht is ruwharig, gladharig of een combinatie van beide (staat ook wel bekend als broken coat).
Geschiedenis van de Jack Russell Terriër
Tegenwoordig maakt de Jack Russell deel uit van veel gezinnen, dit was echter niet altijd zo. Van oorsprong komt het ras uit Engeland waar het is gefokt door dominee John (Jack) Russell. Hij wilde een jachthond die niet al te groot zou zijn, snel en vooral in staat om op dassen en vossen in holen te jagen en deze eruit kon blaffen.
Ook moest de hond in staat zijn om ongedierte van de boerderij te houden. Uiteindelijk fokte hij samen met zijn zoon twee rassen: de bekende Jack Russell Terriër en de Parson Russell Terriër. Pas aan het begin van de 20e eeuw kwam de Jack Russell naar Nederland en België, waar hij al heel snel een populaire gezelschaps- en huishond werd.
Karakter en persoonlijkheid van de Jack Russell
De hond lijkt zich niet bewust te zijn van zijn grootte en dit kan nogal eens zorgen voor problemen. Bij conflicten zal hij eerder aanvallen en bijten in plaats van te vluchten, ook als het om een grotere hond gaat.
Als hij getraind wordt kan hij samen met (kleine) kinderen gehouden worden, zolang er toezicht is. De Jack Russell ziet namelijk alles als een spel en kan in zijn enthousiasme kinderen achterna rennen en zelfs in wapperende kleren bijten. Met de juiste opvoeding is het echter een enorm trouwe (familie)hond.
Andere (kleine) huisdieren kunnen beter uit zijn buurt gehouden worden, aangezien het jachtinstinct nog steeds aanwezig is. Het houden van twee reuen of teven is niet raadzaam, omdat dit ras graag de regie in eigen handen wil houden en zijn aandacht niet wil delen.
Training en opvoeding Jack Russell
De Jack Russell barst van de energie en heeft veel behoefte aan beweging. Een tuin waarin naar hartenlust gegraven kan worden heeft de voorkeur, aangezien het graven nog steeds in de genen van het ras zit. Krijgt hij voldoende beweging dan is hij in huis veel rustiger.
Door zijn onstuimige persoonlijkheid moet de Jack Russell ook al vroeg gesocialiseerd worden. Breng de hond daarom al vroeg in contact met volwassen honden, andere dieren en indien aanwezig kinderen. Jack Russells hebben over het algemeen de neiging om veel te blaffen. Ook dit moet van jongs af aan op de juiste wijze aangepakt worden. Door de hond te negeren als hij blaft en te belonen als hij stil is kunnen problemen op latere leeftijd voorkomen worden.
Het belangrijkste bij de opvoeding van een Jack Russell echter is en blijft consequent handelen in combinatie met voldoende afwisseling. Wissel training altijd af door spel, beloning en genoeg (verplichte) rust, ook als de hond zelf niet aangeeft dat hij aan rust toe is.
Verzorging van de Jack Russell
De vacht van de Jack Russell dient regelmatig geborsteld te worden. Ruwharige honden moeten bovendien enkele keren per jaar ‘geplukt’ worden. Dit kun je zelf doen of bij een trimsalon uit laten voeren. Controleer bovendien regelmatig de vacht op ongeregeldheden, de oren en tanden. Zorg dat de nagels niet te lang worden, omdat dit problemen op kan leveren bij het lopen. Voor de verzorging geldt ook: doe dit vanaf het moment dat de pup in huis komt, zodat hij er vertrouwd mee raakt.
Gezondheid Jack Russell
Jack Russell Terriërs kunnen op jonge leeftijd mogelijke gezondheidsklachten ontwikkelen. Vaak krijgt dit hondenras te maken met staar (cataract) en lensluxatie. In mindere mate kunnen deze honden ook last hebben van atopie, epilepsie, allergie en losse knieschijven (Patella luxatie).
Andere (erfelijke) ziekten die bij de Jack Russell voor kunnen komen zijn:
– Congentiale doofheid (aangeboren doofheid op één of beide oren)
– Distichiasis (tranende ogen, gezwollen hoornvlies door haren die uit ooglid groeien)
– Myokymie (onwillekeurige samentrekking van spieren, trillen van de huid)
– Neuromyotonie (opzij vallen en verstijven van de hond)
– Membrana pupillaris persistens (MPP) (problemen met zien)
– Portosystemische shunt (verkeerde aanleg van de bloedvaten naar de lever toe)
Leeftijdsverwachting van de Jack Russell
Ondanks mogelijke ziekten en aandoeningen is de Jack Russell een vrij sterke hond. Over het algemeen hebben kleine honden een hogere leeftijdsverwachting, maar in deze spant de Jack Russell Terriër wel de kroon: hij kan namelijk met gemak 15 jaar oud worden.
Al met al is de eigenwijze, actieve en energieke Jack Russell een geweldige huishond, mits hij de juiste begeleiding krijgt. Deze begeleiding bestaat niet alleen uit trainen, spelen en verplichte rust, maar ook uit het regelmatig bezoeken van de dierenarts om gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.