De Labrador – voluit de Labrador Retriever – is een heel lieve, levenslustige hond. Hij is speciaal gefokt voor de jacht en het water. Daarom heeft deze hond ook zwemvliezen tussen zijn tenen. Kies je voor de Labrador als gezelschapsdier dan haal je een zeer gezellige, trouwe hond in huis die je goed kan trainen. Hij houdt van apporteren (vandaar ook de naam Retriever), is intelligent, kan goed met kinderen omgaan en houdt van spelen met mensen en andere dieren. Ook zijn het heel fijne hulphonden.
Geschiedenis Labrador
Het ras Labrador Retriever is in Engeland ontstaan nadat de Canadese St.Johns honden uit Newfoundland werden geïntroduceerd in de 19de eeuw. De sterke honden werden in Canada gebruikt bij het vissen. Hiervoor zwommen de dieren door het ijskoude water van Newfoundland om netten en vissen binnen te halen. Toen de Canadezen met hun honden in Engeland arriveerden zagen de jagers veel mogelijkheden voor deze sterke, doorgewinterde hond. Jagen op eenden en dergelijke werd een stuk aantrekkelijker, want de hond apporteerde met gemak het geschoten wild op zowel droog als nat terrein. Dankzij de tweede Earl van Malmesbury bleven de honden in het land. Hij doopte ze om van St.Johns hond tot Labrador Retriever.
Uiterlijke kenmerken Labrador
De Labrador Retriever is een kortharige hond, maar de vacht is wel dik en zacht. Hierdoor is de hond bestand tegen kou en blijft water niet te lang in de haren achter. De vacht is van oorsprong zwart tot chocoladebruin, blond vormde de uitzondering. Omdat men in Engeland blond en roomwit mooier vond, werd hier veelal op gefokt. Later zijn de kleuren zwart, roodbruin en bruin weer toegevoegd aan de rasstandaard van de Labrador. De hond heeft een sterk voorkomen, kortere poten en is middelgroot. Zijn schedel en borstkas zijn breed en sterk. Zeer kenmerkend is de brede staart die gebouwd is voor balans in als stuur tijdens het zwemmen. De hond heeft een lange neus, pientere, lieve ogen en gezellige flaporen. Labrador mannetjes bereiken een schofthoogte van 55 tot 57 centimeter, vrouwtjes ongeveer 54 tot 56 centimeter. Het gewicht van een volwassen Labrador ligt tussen de 25 en 35 kilo. Gemiddeld worden ze zo’n 12 jaar oud.
Karaktereigenschappen Labrador
De Labrador is een zeer lieve, meegaande hond. Hij is niet moeilijk in de omgang, houdt van spelen en heeft veel energie. Daarnaast is hij zeer leergierig en daarom zijn ze goed te trainen. De Labrador is gek op kinderen en zal ze beschermen alsof het zijn eigen puppy’s zijn. Tevens is een Labrador gek op andere honden. Het is een zeer gezellige, trouwe hond.
Labrador training en opvoeding
Omdat de Labrador zo leergierig is, is hij heel makkelijk te trainen. Het is ook de reden waarom Labradors worden gebruikt als blindengeleidehond, hulphond en speurhond. Om veel plezier te beleven met je Labrador is een consequente opvoeding heel belangrijk. Streng zijn is niet eens nodig, als je maar consequent blijft in je commando’s.
Verzorging en beweging Labrador
Het korte haar van de Labrador heeft weinig verzorging nodig. Het is wel lekker om het regelmatig te borstelen om zo losse haren op te vangen. En een bad is zo nu en dan ook wel wenselijk, vooral als je hond veel zwemt. Labradors hebben heel veel energie en zijn daarom graag buiten aan het rennen, spelen en zwemmen. Zorg er daarom voor dat jezelf ook van lange wandelingen houdt. Ga desnoods ook met de hond op training bij de hondenschool, zodat je een obstakelbaan kan bedwingen. Zoek ook geregeld zwemwater op voor je hond en neem tijdens wandelingen iets te spelen mee. Vooral apporteren vinden Labradors erg leuk.
Gezondheid Labrador
Een hond met zoveel energie moet deze energie ook kwijt, anders kan je Labrador snel obesitas ontwikkelen. Om het gespierde lijf van energie te voorzien, zal je Labrador veel eten. Wanneer hij geen voldoende lichaamsbeweging krijgt, heeft hij zeer veel kans op het ontwikkelen van een ongezond overgewicht. Door de flaporen ontwikkelen Labradors sneller oorontstekingen. Dat komt bijvoorbeeld doordat na het zwemmen water en micro organismen in het oor achterblijven waar ze blijven broeien onder de dichte flap. Droog na een zwempartij daarom de oren goed uit en houd ze schoon. Labradors zijn gevoelig voor het ontwikkelen van heupdysplasie en elleboogdysplasie en kunnen hier al op jonge leeftijd mee te maken krijgen. Omgevingsallergie komt ook vaak voor bij deze honden.
Labrador weetjes
Wist je dat de kenmerkende staart van de Labrador wordt omschreven als ‘otterstaart’? Dat komt omdat de staart doet denken aan die van een otter: breed bij de aanzet, toelopend tot een heel smal puntje. Ook is de staart kortharig en gebruikt de Labrador zijn staart om beter mee te zwemmen en sturen in het water. Net als een otter eigenlijk.