De Newfoundlander is een zeer grote hond: groot en harig. Als je deze hond ziet lopen, lijkt hij wel een beetje op een beer. Newfoundlanders hebben een ontzettend lief en meegaand karakter. Ze zijn erg sterk, kunnen dankzij de zwemvliezen tussen de tenen erg goed zwemmen en de kou deert ze eigenlijk niet. Het is een zeer gezellige familiehond, gek op kinderen en zeer trouw.
Geschiedenis Newfoundlander
De Newfoundlander hond is afkomstig uit het Canadese Newfoundland. Hier werden deze grote honden vooral gebruikt bij het werken in het water. De Newfoundlander zijn kracht kwam vooral van pas bij het trekken van boten, het binnenhalen van visnetten en het trekken van de slee. Hij was zelfs zeer goed in het redden van mensen uit het water. Zijn dikke waterbestendige vacht en de zwemvliezen tussen de tenen hielpen daarbij. Zijn dikke vacht was ook zeer welkom om mensen mee warm te houden. Bijvoorbeeld doordat de kinderen tegen de hond aan gingen liggen slapen. Naast werkhond was de Newfoundlander ook een echte gezelschapshond. Iets wat hij nu nog steeds is.
Uiterlijke kenmerken Newfoundlander
Een zeer belangrijk kenmerk van het uiterlijk van de Newfoundlander is zijn grootte. Een reu kan maar liefst een schofthoogte van 71 centimeter bereiken. Een teefje blijft iets kleiner, zo rond de 68 centimeter. Qua gewicht mag je bij een mannetje 69 kilo verwachten en bij een vrouwtje 54 kilogram. Alles is groot aan een Newfoundlander, de kop, lange neus, de brede rug, de poten en de staart. De oren hangen naar beneden. Ook is alles heel harig. De dikke vacht van de Newfoundlander draagt hij als een capuchon rond zijn kop. Verder ligt het haar mooi naar beneden en golft het lichtjes langs zijn rug en poten. De dikke vacht bestaat uit twee lagen. De onderlaag is wollig en heeft een isolerende werking. Ook zorgt deze combinatie voor een waterafstotende functie. De vacht is vaak zwart of bruin. Er bestaan ook wit/zwarte Newfoundlanders. Soms hebben effen honden toch witte puntjes in de vacht. Verder heeft de Newfoundlander zwemvliezen tussen zijn tenen. De levensverwachting van deze hond ligt rond de 10 jaar.
Karaktereigenschappen Newfoundlander
De Newfoundlander is een goedzak. Hij is zeer lief en meegaand. Als puppy zijnde hebben ze veel aandacht nodig. Dan kan de hond ook het meeste geleerd worden. Hij hecht zich enorm aan zijn gezin en is zeer lief voor kinderen. Omdat de Newfoundlander een dogachtige is, heeft hij wel zo zijn dominante karaktertrekjes. Vooral rondom andere honden wil hij best wel even laten horen wie de baas is. Dit gedrag is door een consequente opvoeding wel af te leren.
Newfoundlander trainen en opvoeden
De Newfoundlander houdt ervan om nieuwe dingen te leren. Je moet hier wel je tijd voor nemen, want het duurt soms even voordat hij doet wat je vraagt. Vooral een puppy heeft deze aandacht extra nodig. Het is aan te raden om met een Newfoundlander op training te gaan bij een hondenschool. Hier leren mens en hond namelijk een eenheid te vormen. Een goed opgevoede Newfoundlander is nog trouwer en aanhankelijker.
Verzorging en beweging Newfoundlander
Qua verzorging is het vooral belangrijk dat het haar goed geborsteld wordt. De ondervacht draait namelijk heel gemakkelijk in de knoop. Wen een puppy er al aan dat kammen en borstelen erbij hoort, des te makkelijker zal het ook op latere leeftijd blijven gaan. De Newfoundlander houdt heel erg van rennen en spelen. En voor een lange wandeling is hij ook altijd te vinden. Liefst met een zwemwatertje erbij. Neem tijdens een wandeling ook iets te spelen mee om het rennen te stimuleren. Op zeer warme dagen is zwemmen aan te raden. Maak dan wel de lengte van de wandeling wat korter.
Gezondheid Newfoundlander
Omdat de Newfoundlander een zeer grote hond is, is de kans op het ontwikkelen van problemen aan de gewrichten wat groter dan bij kleinere honden. Problemen die kunnen voorkomen bij deze hond zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie en losse knieschijven. Let daarom goed op de hond tijdens het opgroeien en pauzeer voldoende tijdens het spelen met een puppy of het maken van een lange wandeling. Daarnaast is het mogelijk dat een Newfoundlander nierstenen ontwikkelt. Zorg daarom altijd voor voldoende schoon water in huis.
Weetjes over Newfoundlander
Wist je dat er door de rashondenvereniging twee typen Newfoundlanders worden erkend? Er is de oorspronkelijke wit/zwarte variant die in Canada Landseer wordt genoemd. En er is de Landseer European Continental Type, of wel Landseer ECT, welke geheel zwart of bruin is van kleur. Ook staat de Landseer ECT iets hoger op zijn poten dan de Newfoundlander Landseer uit Canada. Deze twee standaarden zijn erkend doordat de Engelse Newfounlander vereniging vond dat de wit/zwarte variant niet de rasstandaard moest zijn. In Europa koos men dus voor de geheel zwarte of bruine vacht en deze werd geclassificeerd onder de naam Landseer ECT.
Wist je dat je een Newfoundlander kan laten kwijlen? Vooral als hij een snack tussendoor krijgt op een onverwacht moment van de dag, maakt de hond meer speeksel aan. Dit komt waarschijnlijk omdat hij wordt verrast met iets lekkers.