De Siberische husky is het beste bekend als sleehond in de poolgebieden. De Siberische husky is een poolhond in hart en nieren met verwantschap aan de keeshond. Door de warme vacht van de Siberische husky kan deze goed tegen de kou en extreem slechte weersomstandigheden. De Siberische husky barst van de energie en heeft een atletische bouw. De trekhond vindt het dan ook niet erg om voor zijn baasje te werken. Enkel als gezelschapsdier in de moderne maatschappij zal de hond veel activiteit nodig hebben, anders zal dit geliefde beestje zich snel ongelukkig voelen. Een uitzonderlijk uiterlijk kenmerk van de hond zijn de blauwe ogen. Veel voorkomend is dat één oog een andere kleur heeft. De ogen van de Siberische husky geven een betoverende blik prijs.
Geschiedenis van de Siberische husky
De Siberische husky werd geboren in Noordoost-Siberië bij de Chukchi. Het Chukchi volk leefde geïsoleerd op het Arctische Schiereiland Chukotka. Het ontstaan van de Siberische husky heeft helaas een nare geschiedenis. De meerderheid van de teefjes werden na de geboorte gedood en ook alleen de sterkste reuen mochten blijven leven. De sterke reuen werden echter na de geboorte gecastreerd om vermenging met zwakkere soorten te vermijden. Alleen uitzonderlijk sterke exemplaren mochten zich gecontroleerd voortplanten. Door het isolement van de Chukchi en de strenge selectie voor het fokprogramma werd een oersterk ras gecreëerd dat de arctische kou kon weerstaan. De Siberische husky werd ingezet tijdens de jacht en kon de slede over lange afstanden trekken. Ondanks de brute creatie van dit ras werden de sleehonden gezien als onderdeel van het gezin. De Siberische husky’s werden met veel liefde en aanzien verzorgd.
Karakter en persoonlijkheid Siberische husky
De karakter en persoonlijkheid van de Siberische husky is ideaal voor gezinnen. Siberische husky’s zijn gebaat bij de energie van kinderen. Overactieve kinderen kunnen urenlang spelen met de Siberische husky zonder dat deze moe wordt. De hond is immers ooit gemaakt om een lange uithoudingsvermogen te hebben. Regelmatig lange wandelingen staat op het wensenlijstje van de hond. Het wordt afgeraden om de Siberische husky van de lijn af te laten gaan, omdat de hond dit zal begrijpen als tijd om aan het werk te gaan. Het jachtinstinct wordt geactiveerd bij de loslopende Siberische husky. De hond is gebaat bij gezelschap en zal zich snel eenzaam voelen als er niemand in de buurt is. Trouw en aanhankelijkheid zijn de kernwaarden van de hond.
Opmerkelijke vacht
De vacht van de Siberische husky heeft een aantal kenmerken. De vacht isoleert tegen de kou en weerkaatst zonlicht. De Siberische husky is snel herkenbaar door de tekening op de vacht. De bovenkant is gekleurd in donkergrijs of bruin en vervaagd naar andere grijs- of bruintinten. De onderkant van de Siberische husky in bedekt met een sneeuwwitte vacht. De vacht is gebaat bij regelmatig borstelen. De Siberische husky krijgt wanneer het warmer wordt een rui-periode. Het is de Siberische husky in den beginselen aangeleerd om kinderen in de winter warm te houden met hun warme vacht. Dit oerinstinct heeft de Siberische husky nog steeds en het dier zal in koude seizoenen vaak tegen kinderen aanliggen.
Kenmerken Siberische husky
De grootte en gewicht hangt af van het gender. Teefjes hebben een kleinere bouw dan reuen. De Siberische husky wordt 12 tot 15 jaar oud.
Schofthoogte reu: 53-60cm
Schofthoogte teef: 51-56cm
Gewicht reu: 21-27kg
Gewicht teef: 16-23kg
Verzorging van pup tot volwassen
Een Siberisch husky pup heeft tot de derde maand na de geboorte drie maaltijden op een dag nodig om goed te kunnen groeien. Is een portie te groot voor de pup? Verdeel de drie maaltijden dan in vier kleinere maaltijden. Na drie maanden kunt u de maaltijden afbouwen naar twee porties per dag. Een kwartier na het nuttigen van de maaltijd zal het beestje zijn behoefte moeten doen. Door routine te brengen in het uitlaten op vaste tijdstippen zal de pup sneller zindelijk worden.
De Siberische husky is erg eigenwijs, dus is het belangrijk om de pup van meet af aan regelmaat te bieden. Vaste tijden aanhouden voor het eten en uitlaten zijn hier de basis voor. Hiermee wordt tevens de leidersrol bevestigd door de eigenaar.
Borstel dagelijks de losse haren uit de vacht van de hond als het in de rui is. Is de hond niet in de rui dan volstaat een wekelijkse borstelbeurt. De Siberische husky hoeft maar eens in het jaar gewassen te worden, omdat de husky zichzelf goed schoonhoudt en nauwelijks lichaamsgeur afgeeft. Zoals eerder beschreven is dit een energiek ras. Rennen, vliegen en springen maakt van de Siberische husky een dolgelukkige hond. Een hond als deze zal een actieve baas heel erg waarderen. De Siberische husky is geweldig gezelschap om mee te joggen, lange wandelingen mee te maken of mee te apporteren.
Siberische husky en gezondheid
Er worden geen gezondheidsproblemen gerelateerd aan dit ras. De enige gezondheidsproblemen die zich voor kunnen doen zijn erfelijke aandoeningen, zoals huidziekte, epilepsie, zinkgebrek, alvleesklier of oogaandoeningen. Laat tijdens de periodieke controles bij de dierenarts altijd de ogen checken voor eventuele problemen. Door de gespierde bouw en het energieke karakter heeft de Siberische husky speciale voeding nodig met een hoog vet- en proteïnegehalte.
Iditarod Tail Sled Dog Race
In Alaska vindt jaarlijks een hondenslee-race plaats. ‘The last great race’ zoals deze ook wel genoemd wordt, begint in maart en is 1700km lang. De route die wordt afgelegd ligt tussen Anchorage en Nome. Uitzonderlijke kou en ontberingen zijn thema’s van deze race. De kracht van de Siberische husky’s speelt hier een cruciale rol in. De slee wordt door het barre landschap getrokken door 16 trekhonden. De Siberische husky’s doorstaan bevroren wateren, sneeuwstormen, diepe sneeuw, sneeuwvrije paden, afbrekend ijs en temperaturen ver onder het vriespunt. De Siberische honden die ingezet worden voor deze race zijn ware topsporters. De verhouding tussen de deelnemer en zijn honden is volledig gebouwd op wederzijds vertrouwen en respect.