De Vizsla is een jachthond afkomstig uit Hongarije. Vizsla spreek je uit als Wiezsla, maar je mag ook Hongaarse Staande Hond zeggen als je dit ras bedoeld. Soms wordt er nog toegevoegd of het om een korthaar of draadharige hond gaat. Dan heeft men het over een Vizsla korthaar en een Vizsla draadhaar. Als jachthond heeft het dier heel veel energie en een zeer gemoedelijk karakter. Hij heeft veel beweging nodig, een baas die rustig en vriendelijk is en een gezin om voor te zorgen. Want ook met kinderen (uiteraard met goede regels voor kind en hond) kan deze hond zeer goed opschieten.
Geschiedenis
De Vizsla is een eeuwenoud hondenras ontstaan uit verschillende jachthonden. Het was een nomadenhond die zo rond het jaar 1000 met het herdersvolk de Magyaren naar Hongarije kwamen. De Magyar Vizsla (wat de Hongaarse brak betekent) werkte daar met de mensen samen om bijvoorbeeld wolven bij de schapen weg te houden. Ook ging hij mee uit jagen op groot, klein en waterwild. Welke honden er allemaal aan de oorsprong van de Vizsla toen stonden, is moeilijk te zeggen. Wel zijn er sporen van de Panonische Brak en de Tartaarse Gele Hond teruggevonden in de DNA. In Middeleeuwse geschriften zien we de honden op afbeeldingen met valkeniers en jagers. In heel Europa was en is de hond zeer geliefd.
Uiterlijke kenmerken
De Hongaarse Staande Hond heeft een heel elegant, kenmerkend uiterlijk. Hij staat hoog op zijn slanke poten, heeft een atletische bouw en een intelligent voorkomen. Zijn lange neus heeft een zeer goed ontwikkeld reukvermogen. De hangende flaporen en bruine neus geven de hond een vriendelijk uiterlijk. De vacht van de hond is glad en kortharig bij de Vizsla korthaar. De Vizsla draadhaar heeft langere haren. De vacht kent een tarwekleurige variatie met verschillende roodbruine tinten. Gemiddeld wordt de Vizsla zo’n 60 centimeter hoog en tussen de 22 tot 30 kilo. De levensverwachting van deze mooie jachthond ligt tussen de 12 tot 15 jaar oud.
Karaktereigenschappen
Hoewel de Vizsla een jachthond is, is het een heel gemoedelijke, vriendelijke hond met een zachtaardig karakter. Het jachtinstinct is natuurlijk altijd aanwezig, maar pas als het nodig is. Wel kan de Hongaarse Staande Hond zeer onrustig worden als hij zijn energie niet kwijt kan. Lekker wandelen, apporteerspelletjes en rennen in de vrije natuur vindt hij geweldig. Dankzij zijn intelligente karakter leer je hem gemakkelijk nieuwe dingen aan. Van nature wil hij zijn gezin beschermen en zal daarom gaan blaffen als hij onraad vermoedt. Hij is graag met kinderen (zolang wel de ruimte van de hond wordt gerespecteerd, maar dat geldt voor alle honden) en is zeer gesteld op gezelschap.
Training & opvoeding
Als jachthond wil de Vizsla er lekker met jou op uit. Lange wandelingen maken zijn noodzakelijk om zijn energie kwijt te kunnen. Het beste zou zijn als je met de hond gaat jagen als onderdeel van zijn training. Je hoeft niet op wild te gaan schieten, maar speurwerk en uitdagende apporteerspelletjes zijn uitermate geschikt om het instinct van de hond te blijven prikkelen. Qua opvoeding en training is het belangrijk dat je laat merken dat je de baas bent over de hond. Dat vindt hij namelijk prettig. De Vizsla is wel een gevoelige hond. Een harde aanpak heeft hij helemaal niet nodig, want hij leert graag en is snel van begrip. Een lieve, aandachtige, maar consequente training en opvoeding is daarom ruim voldoende.
Verzorging & beweging
De Vizsla korthaar heeft niet veel verzorging nodig, behalve dan extra aandacht voor neus, oren, ogen en nagels. De draadhaar daarentegen heeft voor het behoudt van de vacht wel extra aandacht nodig. Een keer per weer grondig borstelen helpt klitten te voorkomen. Qua beweging heeft de hond wel veel aandacht nodig, anders wordt deze gemoedelijke rustige hond ineens een nerveuze brok energie. Naast gewoon uitlaten wil hij kunnen rennen en zwemmen. Ga samen fietsen, zoek een losloopgebied uit en gooi lekker met een bal of ander speelgoed zodat hij kan apporteren. Hij eist veel van je tijd en aandacht, maar dan heb je ook een vriend voor het leven.
Gezondheid
Omdat het een grote hond is, is er altijd kans op het ontwikkelen van elleboogdysplasie of heupdysplasie. Hoewel de hond veel beweging nodig heeft, is het goed om tijdens het opgroeien vanaf pup naar volwassen hond voorzichtig daarmee om te springen om deze problemen te voorkomen. Verder is het bekend dat deze honden sneller glaucoom (groene staar), hemofilie en talgklierontstekingen kunnen hebben.
Weetjes
Wist je dat na de Eerste Wereldoorlog het ras bijna was uitgestorven? Met veel liefde van toegewijde fokkers (voornamelijk in Oostenrijk) is het ras toch gered. Na de Tweede Wereldoorlog werden er nog andere honden met de Vizsla gekruist, namelijk de Duitse Staande Korthaar, de Ierse Setter en de Pointer.