De Weimaraner of Weimarse Staande hond is een imposante, grote jachthond. Het is een gezellige, vriendelijke hond waar je heerlijk mee kan wandelen en spelen. Hij heeft wel een echte baas nodig die consequent is in de opvoeding. Dan voelt deze hond zich het fijnste. Hij vindt het heerlijk om te apporteren, obstakel parcoursen af te leggen, lekker te spelen en te rennen. Ook zwemmen is een favoriete bezigheid. Hou je van een actieve hond, dan is de Weimaraner een goede vriend.
Geschiedenis
Het zou zomaar kunnen dat de bloedhond familie is van de Weimarse Staande hond. Wat precies de voorvaderen van deze jachthond zijn, is in de 18de eeuw niet echt vastgelegd. De hond werd speciaal gefokt voor de jacht aan het hof van het Duitse Weimar. Ze werden er speciaal gefokt voor het jagen op groot wild, zoals herten en zelfs beren. Je kon alleen in bezit komen van deze energieke jachthond als je verwant was aan het hof van Weimar. En van adel. De Weimarse Hondenclub bestond dan ook uit een zeer select groepje. De jachthonden werden tot voor kort nog steeds vooral voor een selecte groep mensen gefokt, zoals jagers. Maar tegenwoordig zijn de Weimaraners ook zeer populair als erfbewaker en als gezinshond. Dat komt doordat in 1929 de Amerikaanse sporter en hondenfokker Howard Knight twee Weimaraners meenam naar de hondententoonstelling in de Verenigde Staten. Men was toen nog helemaal niet bekend met deze honden, maar wel direct onder de indruk. Dat is geen wonder, want het is een fijne, actieve vriend.
Uiterlijke kenmerken
De Weimaraner is een middelgrote tot grote hond die een schofthoogte rond de 70 centimeter kan bereiken. De lange neus, pientere vrij dicht bij elkaar staande ogen en de flaporen geven de hond een alert karakter. De staart geeft een geknakte indruk, maar dat is gewoon de mooie golf die er in zit. Qua gewicht varieert de hond tussen de 27 en 40 kilo. De vacht is meestal kortharig, maar ook lang haar is mogelijk. Opvallend is dat de Weimaraner altijd een grijze vacht heeft in verschillende schakeringen van antraciet tot muisgrijs. Als jachthond vormt hij zo een schaduw in het bos. De levensverwachting van deze hond ligt tussen de 10 tot 12 jaar.
Karaktereigenschappen
De Weimaraner is een intelligente hond die graag met jou aan het werk gaat. Hij luistert graag en leert ook snel nieuwe dingen aan. Hij houdt er alleen niet van om urenlang alleen te zijn, want dan gaat hij blaffen en dingen slopen. Hij wil ook niet graag in een kennel achterblijven, omdat hij graag bij zijn mens is. Ondanks dat het om een jachthond gaat, is het een lieve hond die graag met kinderen of andere honden is, omdat hij als jachthond vooral prooi apporteert nadat het geschoten is. Het is wel belangrijk dat de honden goed met elkaar gesocialiseerd zijn. Alle andere huisdieren (denk hierbij aan katten, cavia’s, vogels, hamsters, reptielen en meer) moet je toch wel uit de buurt houden. Deze zal hij zien als prooi en op gaan jagen. Daarnaast is hij heel waaks. Kom als vreemde niet zomaar aan de deur. Als hij de boel niet vertrouwd dan zal de Weimaraner zijn huis en baas verdedigen door te blaffen en aan te vallen.
Training & opvoeding
De Weimaraner is een heel leergierige hond. Dat maakt het leuk om met hem te gaan trainen. Echter is het wel heel belangrijk dat hij een consequente, duidelijke opvoeding krijgt. Je moet wel echt de baas over de hond blijven, anders neemt hij die rol op zich. Ga ook zeker met een Weimaraner naar een hondenschool.
Verzorging & beweging
Qua verzorging heeft de Weimaraner weinig nodig. De langharige variant moet je wel regelmatig borstelen. Bij de korthaar Weimaraner volstaat het om eens in de week even de losse haren met bijvoorbeeld een borstelhandschoen weg te aaien. Let altijd op ogen en oren bij de verzorging. Lopen de honden weinig op een verharde ondergrond dan is het belangrijk om ook de nagelgroei in de gaten te houden. De Weimarse Staande hond is een echte jachthond in hart en nieren. Zijn neus is daarom ook uitstekend ontwikkelt. Hier kan je gebruik van maken door bijvoorbeeld leuke speurspelletjes met hem te spelen. De Weimaraner heeft namelijk heel wat beweging nodig en spelletjes spelen helpt daarbij. Gebruik je de hond niet als jachthond dan is het goed om wel zijn jachtinstinct een beetje te blijven prikkelen door te apporteren tijdens het wandelen. De hond vindt het ook leuk om een obstakelparcours af te leggen, met je te fietsen of te zwemmen.
Gezondheid
Er zijn niet veel erfelijke aandoeningen bekend van de Weimaraner als ras. Bij grote, actieve honden is er altijd wel kans op aandoeningen aan de gewrichten, zoals heupdysplasie. Er is nog niet veel bekend of de Weimaraner hier ook aanleg voor heeft om dit te ontwikkelen. Het is altijd goed om – zelfs bij honden die veel beweging nodig hebben – de beweging tijdens de eerste jaren van zijn leven niet te overdrijven.
Weetjes
Wist je dat…
…de Weimaraner heel erg houdt van mensen om zich heen? Het is wat dan aan gaat een echte huishond. Af en toe alleen zijn en zijn rust pakken, vindt hij ook wel fijn. Maar hij is graag aanwezig in het gezin. Zo houdt hij er bijvoorbeeld van om zich met van alles en nog wat in huis te bemoeien. Waar zijn baas gaat, daar gaat de Weimaraner meestal ook.
…er echt alleen maar grijze Weimaraners zijn? Natuurlijk komen er verschillende tinten grijs voor bij het ras, maar het is dé kleur van de Weimaraner. Dat is best bijzonder, maar wel voor de jacht wel heel fijn. Zo kan je prooi je moeilijker zien als je de kleur van de schaduw aanneemt.